Морквяний сік – користь і шкода традиційного російського кошти оздоравліванія

Морквяний сік – користь і шкода цього продукту відомі давно. Морквяний сік давно використовується народною медициною нашої країни для лікування багатьох захворювань, омолодження і відновлення загального тонусу організму. Але мудрі цілителі минулого знали, що занадто багато морквяного соку може завдати організму шкоди.

Користь морквяного соку

Свіжовичавлений морквяний сік містить легкозасвоювані прості вуглеводи (джерело енергії), ферменти (речовини, у багато разів посилюють все біохімічні процеси), гормони (речовини, які беруть участь в регуляції різних функцій), вітаміни (вони входять до складу багатьох ферментів), мінеральні речовини (без них не обходиться жоден біохімічний процес), органічні кислоти (сприяють правильному переварюванню їжі) і деякі інші біологічно активні речовини.

Після прийому морквяного соку зазвичай спостерігається підйом фізичної та інтелектуальної активності. Але ненадовго: легкозасвоювані вуглеводи дають швидкий, але короткочасний викид енергії.

Основна цінність моркви як продукту – наявність великої кількості бета-каротину, з якого в організмі людини виробляється вітамін А. Це речовина є прекрасним антиоксидантом Антиоксиданти: вся правда про горезвісну користь Бета-каротин нейтралізує дію токсичних вільних радикалів, що утворюються в процесі клітинного обміну речовин Обмін речовин: основа життєдіяльності всього живого і руйнують мембрани клітин, що сприяє оздоровленню організму і попереджає його старіння. Ступінь засвоєння каротину з їжі залежить від вмісту в ній жирів і стану жовчовивідних шляхів – наявності в кишечнику вільних жирних кислот.

Вітамін А стимулює імунітет, відіграє велику роль у формуванні шкіри і її придатків (волосся і нігтів), слизових оболонок, що вистилають органи дихання, травлення і сечовивідних шляхів. Він пригнічує процес безконтрольної проліферації (розмноження) клітин, тобто, перешкоджає розвитку злоякісних пухлин, попереджає розвиток атеросклерозу. Утворений з бета-каротину вітамін А робить позитивний вплив на структуру і функції клітинних мембран, призупиняє процеси старіння (в тому числі старіння шкіри), сприяє росту волосся, зміцненню нігтів, збереженню зору.

Крім того, в морквяному соку містяться вітаміни С, групи В (В1, В2, нікотинова кислота), трохи ефірного і жирного масел, флавоноїди Флавоноїди – вплив на організм людини, мінеральні солі (калію, магнію, кальцію, фосфору, заліза, йоду).

Морквяний сік – чи може він принести шкоду?

Передозування вітаміну А небезпечна, але в моркві міститься не сам вітамін А, а бета-каротин. Передозувати бета-каротин, що міститься в продуктах рослинного походження, неможливо.

Проте, вживання великої кількості морквяного соку протягом тривалого часу може викликати порушення з боку печінки і інтоксикацію, яка проявиться у вигляді нудоти, блювоти, проносу, головного болю, двоїння в очах, безсоння, випадання волосся, збільшення печінки і селезінки. Очевидно, це сукупна дія різних біологічно активних речовин на організм.

Крім того, у дітей (а іноді і у дорослих) на тлі прийому великої кількості морквяного соку може з’явитися жовтяничне забарвлення долонь, підошов, кінчика носа а, а іноді і шкіри всього тіла. Це, так звана, помилкова або каротинові жовтяниця. Каротинові жовтяниця – стан для здоров’я не небезпечне. Вона викликана накопиченням в шкірі бета-каротину, що має жовто-оранжевий колір. Відмінністю каротинової жовтяниці від істинної, пов’язаної із захворюваннями печінки і жовчовивідних шляхів, в тому, що в жовтий колір не фарбуються склери очей і слизові оболонки.

При появі ознак інтоксикації або каротинової жовтяниці прийом морквяного соку слід припинити. Зовнішній вигляд шкіри поступово відновиться – іноді на це йде до декількох місяців.

Як краще пити морквяний сік

Щоб морквяний сік дійсно приніс користь, потрібно пити його тільки в свіжовичавленому вигляді. В цьому випадку в ньому збережуться всі біологічно активні речовини, які надають інтенсивний вплив на організм людини. Якщо випити такий сік натщесерце, то всі ці речовини швидко всмоктуються в шлунково-кишковому тракті і відразу ж починають брати участь в складних біохімічних реакціях, з яких складається обмін речовин Покращуємо обмін речовин і худнемо без дієт .

Свіжовичавлений морквяний сік принесе користь тільки при помірному вживанні. Найкраще випивати щодня вранці стакан напою, що складається з третини морквяного соку і дві третини очищеної (наприклад, пропущеної через фільтр) води. Снідати після цього можна буде через півгодини. Можна також вживати напій, що складається на третину з морквяного і третину – з яблучного соків з додаванням третині склянки води. Пити цей напій можна протягом місяця, після чого слід зробити тримісячна перерва.

При такому прийомі морквяного соку він буде постійно злегка стимулювати обмін речовин, що в результаті призведе до його стійкою активізації.

Морквяний сік – користь і шкода цього продукту говорять про те, що при його прийомі не слід забувати про почуття міри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code