Домашній холодець – одне з основних м’ясних страв до свята, і у нас в Росії його готують і люблять дуже давно. А напередодні Нового року багато господинь активно запасаються свинячими ніжками і хвостиками, вушками; курячими крильцями і стегнами, субпродуктами, яловичими «голяшку» та іншими «холодцовимі» складовими. Підходить практично будь-яке м’ясо, але зазвичай у нас готують зі свинини і яловичини, і не так часто – з курки.
Втім, зараз курячий холодець (холодець) став більш популярним блюдом: курка коштує дешевше і швидше готується, а купити її простіше – вибір достатній.
Кісточки та суглобові хрящі – це частини, які допомагають холодцю застигати, ставати прозорим, пружним і щільним: вони багаті желюючий речовинами. Якщо таких частин небагато, допомагає додатково введений желатин – клейкий продукт, що виробляється з шкіри, кісток, хрящів і сухожиль тварин, луски риб: він буквально насичений білком – до 87%.
Господині усього світу використовують желатин для приготування безлічі різних страв. Зараз з’явився желатин швидкорозчинний. Його не доводиться замочувати для набухання: додають в готовий бульйон, перемішують – можна відразу розливати холодець. Зручно, але про звичному желатині господині відгукуються «тепліше»: швидкий продукт може не розчинитися повністю і важко відмивається від посуду. До того ж розчинні продукти рідко бувають корисними.
Прості рецепти холодцю з желатином з різних видів м’яса до Нового року стануть в нагоді багатьом. Важливий момент: часто в рецептурі пропонується знімати піну шумівкою після закипання води приблизно 8-10 хвилин. Але краще не полінуватися, а злити першу воду, промити м’ясо і каструлю, налити чисту воду і тоді вже варити холодець до готовності. Навіщо? А ви подивіться, як виглядає ця піна, і згадайте, чим годують і обробляють сьогодні вирощуваних тварин: не варто додавати організму нітритів, гормонів та антибіотиків – їх і так вистачає. Тим більше, що позбутися від усього цього так просто.
Рецепт холодцю з яловичини
Холодець з яловичини на Русі завжди вважали найкращою їжею для здоров’я суглобів: дійсно, якщо є його регулярно, артрози, артрити та інші подібні хвороби полегшуються або відступають зовсім. Він менш жирний і калорійний, чим свинячий, але смачний і дуже поживний; щоб холодець був прозорим і апетитним, варити його (як і будь-який інший) треба правильно.
Як приготувати холодець із яловичини покроково
- Вимите і вимочене м’ясо (голяшку, 1,5 кг) ставлять на плиту у великій каструлі, заливши холодною водою;
- після закипання і «підйому» піни чекають 1-2 хвилини, зливають воду, промивають м’ясо холодною водою, миють каструлю;
- кладуть м’ясо в чисту воду, знову ставлять на вогонь;
- додають до м’яса очищену цибулину (цілу) і моркву (крупно порізати) – для більшої прозорості бульйону, а потім їх можна витягнути;
- доводять до кипіння під кришкою і варять на малому вогні близько 6-8 годин (молоде м’ясо -5-6 годин);
- за 1-1,5 години до готовності солять за смаком, ще через 30 хвилин додають бажані спеції;
- виймають готове м’ясо, остуджують, відокремлюють від кісток і подрібнюють (рубають або в м’ясорубці);
- ретельно проціджують бульйон;
- відливають і остуджують 1,5 склянки бульйону, кладуть в нього желатин (30 г), помішують;
- ставлять на вогонь проціджений бульйон, виливають набряклий желатин, доводять до кипіння при постійному помішуванні;
- через 5 хвилин знімають і охолоджують;
- розкладають м’ясо в форми (чашки, піали), додають (за бажанням) роздавлений часник;
- розливають бульйон в ті ж форми, перемішують; прибирають в холодильник на застигання – близько 6-7 годин.
Як приготувати зі свинини покроково
Холодець зі свинячої голови виходить дуже ніжний, але жирний і калорійний – не дарма чоловікам так подобається закушувати їм спиртне. Готується він порівняно швидко, а желатин не потрібно – застигає відмінно, хоча можна приготувати і з желатином: тоді він буде пружним, як мармелад.
Ніжки, однак, більше подобаються багатьом господиням: коштують недорого, калорій менше, смачно і ситно. Пахне хороший свинячий холодець так, що «встояти неможливо», а для поліпшення його засвоюваності – все-таки свинина – можна додати хрін, якщо дозволяє шлунок.
Особливих відмінностей в приготуванні свинячого і яловичого холодцю немає.
Як приготувати холодець на желатині з свинини покроково
- Ніжки (1-1,5 кг) так само миють, ретельно вискоблюють, замочують у холодній воді – краще на всю ніч;
- в каструлю поміщають, розрубав на частини;
- так само зливають першу воду, промивають і т.д .;
- варять 5-6 годин на малому вогні, знімаючи (якщо є) зайвий жир;
- за годину до закінчення варіння кладуть моркву і цибулю, коріння, сіль і перець за смаком;
- знімають з вогню, виймають і обробляють м’ясо (відокремлюють від кісток, перебирають), морква, коріння, цибулю і кістки викидають. Залиште більше хрящиків: смачніше і застигне краще;
- проціджують бульйон;
- м’ясо пропускають через м’ясорубку разом з очищеним і вимитим коренем хріну (50-60 г). Інший варіант: хрін натирають на дрібній тертці і змішують з рубаним м’ясом;
- желатин (3 ст.л.), заздалегідь розмочений, розчиняють в частині бульйону (2 склянки) і нагрівають не до кипіння;
- м’ясо з хріном заливають процідженим бульйоном, доводять до кипіння;
- додають бульйон з желатином, перемішують, дають постояти близько години;
- розливають у форми, ставлять в холодильник, на середню полицю, або просто в прохолодне місце: холодець застигне, але повільніше.
Правильний свинячий холодець з желатином нагадує щільне желе, і він не такий прозорий, як яловичий. Застигає близько 4-5 годин, але краще залишити на ніч.
Легкий курячий холодець на желатині
Грудки – 500 г, стегон або гомілок (або цілий стегенце) – 300 г: буде наваристий. Готують, як будь-який холодець на желатині, але все відбувається швидше. Рецепт холодцю на желатині з курки є найлегшим з усіх можливих варіантів. Він прекрасно підійде тим людям, які і в Новий рік хочуть стежити за своєю фігурою і стрункістю і планують нежирне, але дуже смачне меню.
Як приготувати легкий холодець з курки на желатині
- У каструлю кладуть відразу м’ясо, морква і цибулину;
- варять після закипання на малому вогні 2-3 години (в мультиварці швидше – всього 1,5 години);
- за півгодини до готовності солять, кладуть перець, лавровий лист;
- виймають м’ясо і овочі, прибирають кістки;
- проціджують бульйон;
- нарізають м’ясо шматочками, викладають у форми (на дно можна шматочки варених овочів, горошок);
- додають роздавлений часник за смаком, перемішують;
- з’єднують бульйон з желатином (20 г), заздалегідь розчиненим у склянці кип’яченої води, нагрівають майже до кипіння;
- заливають м’ясо в формочках бульйоном, остуджують;
- прибирають на застигання.
секрети успіху
Взагалі холодці з желатином можуть застигати за 3 години і навіть швидше – можна дивитися «по ситуації». А бажаної консистенції досягають, варіюючи кількість желатину: для ніжного заливного вистачить 25 г на 5 л води, для пружного – 50 г, для щільного – 75 м В курці мало жиру, тому желатину краще класти на 5 г більше, але не перестарайтеся: може постраждати смак і аромат. Желюючий розчин вливають в бульйон тонкою цівкою, весь час помішуючи.
Води в каструлю треба наливати так, щоб м’ясо покривалося на 2-2,5 см: оптимальне співвідношення для хорошого застигання – так встигне википіти потрібну кількість рідини. Доливати воду в процесі теж не можна: випаровуватися вона повинна повільно і поступово – це важливо для смаку. Добре, коли в кінці варіння залишається половина початкового об’єму води: такий холодець можна вважати правильним.
Ми щиро сподіваємося, що рецепти наших холодців з желатином сподобаються Вам і Вашим близьким. Бажаємо Вам веселою, спокійною і душевної зустрічі Нового року в колі близьких і коханих людей, адже, як кажуть, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш! Удачі вам.
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов’язкове!
Дорогі наші читачі. Будь ласка, якщо Вам подобається наш сайт, послухати відгуки щодо оцінку на нього в Яндексі. Відгуки на жіночий сайт Ви можете написати на своїй Публічної сторінці і в яндекс.браузер.
Добрі новини: у нашого сайту вже є відмінні відгуки, подивитися їх завжди можна в адресному рядку яндекс.браузер: там вказано їх загальна кількість і "якість". Ми дуже сподіваємося, що Ваш відгук буде прикрашати адресний рядок браузера – будь ласка, не проходьте повз. Допоможіть нам стати краще! Ми всіх Вас дуже любимо, бажаємо Вам міцного здоров’я, багато радості в житті і щастя!
Інформація в даній статті носить ознайомчий, а не рекомендаційний характер. Будь ласка, не займайтеся самолікуванням, обов’язково консультуйтеся з фахівцем.